Skip to content

Kısa Çalışma ve Ücret Desteği Son Değişiklikler

ÖNEMLİDİR !

Kısa Çalışma Ödeneğinde gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunun İŞKUR tarafından tespit edilmesi halinde Cezalı olarak geri ödemek zorunda kalabilirsiniz. Lütfen gerçek duruma uygun başvuru yapınız.

Kısa çalışma ödeneği Uygunluk tespitinin tamamlanması beklemeksizin, işverenin beyanına göre çalışana ödenecek

Yeni koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilecek.

İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecek.

Bu durumda işverenin beyan ettiği hususlara aykırı beyanda bulunmaması gerekmektedir.

Örneğin işyerini tamamen kapattığını beyan eden işverenin işyerinin kısmen veya tamamen açık olduğu, çalıştırmadığını beyan ettiği işçinin gerçekte çalıştığının tespit edilmesi durumunda cezası ile birlikte İşkur’a ödemek zorunda kalacaktır.

İş sözleşmeleri üç ay süre ile işveren tarafından feshedilemeyecek

İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, 17.04.2020 tarihinden itibaren 17.07.2020 tarihine kadar, 3 ay süre ile işveren tarafından (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler hariç) işveren tarafından feshedilemeyecektir.

17.04.2020 tarihinden itibaren 3 aylık süre içinde iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Cumhurbaşkanı 3 aylık fesih süresi yasağını altı aya kadar uzatılmaya yetkilidir.

Ancak işçinin istifası halinde işten çıkış yapılabilecektir.

İşveren İşçiyi üç aylık süreyi geçmemek kaydıyla ücretsiz izine ayırabilecek

İşveren, 17.04.2020 tarihinden itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere, işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek. Bu kapsamda ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyecektir.

Cumhurbaşkanı 3 aylık fesih süresi yasağını altı aya kadar uzatılmaya yetkilidir.

Ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayan işçiler ile iş sözleşmesi feshedilen işçilere nakdi ücret desteği verilecek

17.04.2020 tarihinden itibaren İşveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15.03.2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilen ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere, (herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla) ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar, fondan günlük 39,24 Türk lirası (aylık 1.177,20 TL) nakdi ücret desteği verilecektir. Yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmayacatır.

Ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki alık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanacaktır.

17.04.2020 tarihinden önce ücretsiz izne ayrılan personellerin nakdi ücret desteğinden faydalanması mümkün değildir. Bu personeller Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanamıyorsa ancak 17.04.2020 tarihinden itibaren destek almaya başlayabilecektir.

Ücretsiz izne ayrılan personellerin bildirimleri her ayın 3’ünde https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi

Üzerinden yapılacaktır.  Bu bildirimde personellerin ücretsiz izin tarihleri, Banka IBAN Bilgileri ve Cep telefonu numaraları bulunacaktır.

15.03.2020 tarihinden sonra işten çıkarılan personellerin İŞKUR’a müracaat etmeleri gerekmektedir.

HATIRLATMA !

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE MÜRACAAT EDEN İŞVERENLERİMİZİN İŞKURDAN GELEN CEVAPLARI TARAFIMIZA BİLDİRMESİ İŞLEMLERİN SAĞLIKLI OLARAK YAPILMASI VE CEZALI DURUMA DÜŞÜLMEMESİ İÇİN ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR.